TOKAJI ASZÚ 5 puttonyos r. 1993

Ročník: 1993
Obsah Alkoholu: 13 % Zbytkový cukr: 157 g/l
Kyselinka: 8,8 g/l Objem: 0.5 l
Popis:

Archivní tradiční tokajské výběrové přírodně sladké víno, vynikající ročník.

Velmi vzácné tokajské víno. Vyšší stupeň ASZÚ vín (výběrů z botrytických cibéb) vyrobených z ručně sebraných bobulí tokajských odrůd napadených ušlechtilou botrytickou plísní. Je jich potřeba 5 puten (asi 125 kg) na 136l vína. Oxidativní technologie výroby a zrání v tokajském dubovém sudu a dále v lahvi v tufovém sklepě.

Barva karamelová. Intenzivní botrytická vůně a chuť tokajské chlebovinky. Plné, opaleskující, vyzrálé a jemně sladké, ale pikantní víno díky vyšší kyselince. Vhodné i pro náročného konzumenta. Traduje se, a je i vědecky dokázané, že tato vína pozitivně působí na fyzickou i psychickou stránku lidského organismu. Jejich výrobní technologie je velmi šetrná a propracovaná. Díky obsahu enzymů, vitamínů a minerálních látek jsou již několik století považována za prospěšná lidskému zdraví a jako afrodiziakum. Vynikající moučník při mimořádných příležitostech. Doporučena kombinace s mandlovými, s ořechovými a medovými dezerty.  Tradičně s různou úpravou husích jater.

Luxusní dárek i potravinový doplněk.