Zajímavosti

V této záložce se budou pravidelně přidávat nové zajímavosti ohledně vína a také jeho snoubení s jídlem.

TOKAJI SZAMORODNI – TOKAJSKÉ SAMORODNÉ

Tokajské samorodné víno patří mezi tradiční tokajské speciality. Jeho originální receptura je stará více jak 400 let.

Původní název byl „föbor“, v překladu znamená prvotní víno. V 17. a 18. století si víno oblíbili Poláci a dováželi ho do své země z Maďarska 100 až 300 tisíc litrů ročně.
Nazývali ho „Szamorodni“, což lze přeložit „tak, jak se zrodilo“. V 19 století tento název přijali Maďaři a od r. 1820 se víno „föbor“ oficiálně nazývá Szamorodni.
V tokajské vinařské oblasti se vyrábí Szamorodni száraz (v překladu Samorodné suché) a Szamortodni édes (v překladu Samorodné sladké).

Samorodné víno má originální recepturu. Tradičně se vyrábí z ručně sebraných hroznů, jejichž bobule jsou zčásti napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea a to nejčastěji z odrůdy Furmint.

Tyto „botrytické „ bobule propůjčují vínu barvu a typickou botrytickou vůni a chuť.
Je-li v hroznech bobulí malé množství, vznikne suché víno, pokud je jich více, pak je víno sladké. Samorodné víno suché i sladké zraje aspoň 2 roky v malém dubovém sudu za přístupu vzduchu. Na povrchu zrajícího vína se vytvoří jemný film kvasinek. Tento fenomén má za následek neopakovatelnou nadčasovost, vůni i chuť vína, které zdánlivě připomíná sherry (španělský jerez). To je fortifikované a zcela odlišné víno.
Někteří nepoučení řadí tokajské Samorodné mezi vína fortifikovaná. Je to zásadní omyl.

Tokajské Samorodné je výborné jako aperitiv i digestiv. Výtečné je v kombinaci se sýry s bílou plísní, s ořechy a čerstvým ovocem.

Recept na pokrm, který lze dobře snoubit s tokajských samorodným suchým vínem:

RYBÍ FILETY NA BAZALCE V ŠUNKOVÉ KOŠILCE

Ingredience: 6 filetů z mořské ryby bez kůže (např. z tresky), sůl, čerstvě mletý pepř, šťáva z 1 citronu, hrst čerstvých lístků bazalky, 6 plátků šunky (pražské či parmské šunky), asi 50 g másla, 3 menší cukety, 200 ml smetany na vaření, svazek čerstvé petrželky.

Rybí filety pokapat citronovou šťávou, osolit a opepřit. V pekáčku rozpustit máslo a na něm lehce opéci omyté, neoloupané a na kolečka nakrájené cukety. Na ně naskládat rybí filety, posypat je lístky bazalky a přes to položit na každý filet plátek šunky. Pánev dát do trouby a opékat asi 20 minut při teplotě 190°C. Pak vyndat na chvilku z trouby, každou porci polít 2 polévkovými lžícemi smetany, zbylou smetanu nalít do uvolněné šťávy podél pekáčku. Pánev vrátit do trouby a pokrm ještě zapéci 10 minut. Na talíři servírovat filety polité vypečenou šťávou. Přílohou mohou být nové vařené brambory nebo vařená rýže.

Naše vinotéka Vám může nabídnout Tokaji Szamorodni száraz výborných archivních ročníků 1983 a 1996, ale i mladší dobré ročníky 2000, 2003 a 2005 od několika vinařů tokajské vinařské oblasti.

Všechna práva vyhrazena.