Italská vína

VINAŘSTVÍ COLLEVITE, středovýchod ITÁLIE - MARCHE, Cantina della Marca

Vinařská společnost COLLEVITE  Cantina della Marca ve vinařské oblasti MARCHE byla založena v roce 2008. Vznikla z popudu místních podnikatelů žijících a působících na území, kde se pěstují vysoce kvalitní hrozny. Různorodou skupinu lidí stmelila veliká vášeň pro tradiční italské odrůdy. V jejich nabídce jsou typicky italská červená i bílá vína a to jak svěží mladá, tak vyzrálá velmi dobrých ročníků.

FALERIO „ZEROQUINDICI“ DOC
2014
Alkohol:
12 obj.%
Kyselinka:
5,3 g/l
Zbytkový cukr:
2,8 g/l
Cena:
166,-Kč
OFFIDA PECORINO VILLA PIATTI DOCG 2014 Alkohol:
13 obj. %
Kyselinka:
4,8 g/l
Zbytkový cukr:
1,8 g/l
Cena:
325,-Kč
OFFIDA PASSERINA VILLA PIATTI DOCG
2013
Alkohol:
12 obj. %
Kyselinka:
5,0 g/l
Zbytkový cukr:
1,6 g/l
Cena:
305,-Kč
MARCHE CHARDONNAY VILLA PIATTI IGT
2013 (prodotto biologico)
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
5,8 g/l
Zbytkový cukr:
1,9 g/l
Cena:
295,-Kč
ROSSO PICENO ZEROQUINDICI
2014
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5 g/l
Zbytkový cukr:
2,9 g/l
Cena:
175,-Kč
MARCHE ROSSO Riserva barrique, Villa Piatti
2009
Alkohol:
15 obj.%
Kyselinka:
5 g/l
Zbytkový cukr:
2 g/l
Cena:
425,-Kč
SPUMANTE PASSERINA EXTRA DRY Alkohol:
12 obj.%
Kyselinka:
5,1 g/l
Zbytkový cukr:
15,8 g/l
Cena:
265,-Kč

VINAŘSTVÍ FERRERI & BIANCO, Santa Nimfa, SICÍLIE

Vinařství AZIENDA AGRICOLA FERRERI bylo založeno 3 společnostmi. Vychází z tradice svých předků, kteří pěstovali vinnou révu a vyráběli vynikající vína v této oblasti. Při výrobě se snoubí starodávné metody s moderními technologickými postupy. Podařilo se jim obnovit tradiční metodu zrání vína v sudech z kaštanového dřeva. Vinařství vlastní 50 ha vinic, které jsou rozmístněny na různých svazích od 250 po 500 m nadmořské výšky. Rozdíly v podnebí se projevují ve vůni i chuti vín. Pěstují odrůdy typické pro tuto oblast (Nero d´Avola, Inzolia, Catarratto či Zibibbo) i odrůdy mezinárodní (Chardonnay, Merlot). Cílem vinařství je dokonalost a vysoká kvalita. V jejich vínech lze zachytit podstatu, vřelost, vůni i lehkost ostrova Sicílie.

Vína tohoto vinařství získala mnoho ocenění na místních a mezinárodních soutěžích vín (VINITALI, SELECTIONS MONDIALES DES VINS CANADA, SELEZIONE NAZIONALE VINI DA PESCE, DECANTER AWC VIENNA atd.)

NERO D´AVOLA IGT
2014
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
5,7 g/l
Zbytkový cukr:
3,5 g/l
Cena:
325,-Kč
NERO D´AVOLA IGP
2013
DOPRODEJ
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
4,6 g/l
Zbytkový cukr:
2,8 g/l
Cena:
220,-Kč
CABERNET SAUVIGNON IGT 2013
CABERNET SAUVIGNON IGP 2012
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
5,6 g/l
4,6 g/l
Zbytkový cukr:
3,5 g/l
3,2 g/l
Cena:
360,-Kč
380,-Kč
AL MERAT barrique IGT
2011
Alkohol:
14 obj.%
Kyselinka:
5,5 g/l
Zbytkový cukr:
3,6 g/l
Cena:
570,-Kč
KARREN barrique IGT
2011
Alkohol:
14 obj. %
Kyselinka:
5,6 g/l
Zbytkový cukr:
3,8 g/l
Cena:
570,-Kč
BRASI NERO D´AVOLA IGT
2010
Alkohol:
14 obj.%
Kyselinka:
6 g/l
Zbytkový cukr:
3,2 g/l
Cena:
745,-Kč
GRILLO IGP
2014
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
6,2 g/l
Zbytkový cukr:
2 g/l
Cena:
315,-Kč
INZOLIA IGP
2014
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5,8 g/l
Zbytkový cukr:
4 g/l
Cena:
295,-Kč
CATARRATTO IGP
2014
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
6 g/l
Zbytkový cukr:
2,2 g/l
Cena:
290,-Kč
BRASI CATARRATTO IGP
2012
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
6,5 g/l
Zbytkový cukr:
3,8 g/l
Cena:
445,-Kč
ZIBIBBO IGP
2014
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
5,5 g/l
Zbytkový cukr:
2,8 g/l
Cena:
320,-Kč
PASSITO di ZIBIBBO IGT
2011
Alkohol:
14 obj.%
Kyselinka:
5,2 g/l
Zbytkový cukr:
80 g/l
Cena:
590,-Kč

 

Vinařství Livon – Friuli Colli Orientali, San Giovanni al Natisone, ITÁLIE

Rodinné vinařství Azienda Agricola Livon bylo založeno otcem dnešních majitelů v roce 1964. Oba bratři rodiny Livon v roce 1990 významně zušlechtili vinohrady a zkvalitnili pěstování vinné révy i výrobu vína. V letech 1992-1997 rozšířili vinařství o 2 usedlosti a vinohrady v oblasti Friuli, dále zakoupili usedlosti a vinice (30 ha) ve vzdálenějším Toskánsku (oblast Chianti classico u městečka Radda) a v Umbrii (20 ha vinic). Vyrábějí vína řady CRU a CLASSICI. Jejich vína jsou nositeli řady ocenění. Vinařství má od roku 1989 zajímavou obchodní značku „winged woman“ (okřídlená žena).

V naší nabídce jsou jejich vína z oblasti Friuli a Toskánka.

Manditocai FRIULANO DOC
2014
Alkohol:
14,5 obj.%
Kyselinka:
4,1 g/l
Zbytkový cukr:
0,4 g/l
Cena:
765,-Kč
SOLARCO DOC
2014
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
3,8 g/l
Zbytkový cukr:
0,6 g/l
Cena:
489,-Kč
BRAIDE ALTE IGT 2014 Alkohol:
14 obj. %
Kyselinka:
3,9 g/l
Zbytkový cukr:
0,8 g/l
Cena:
879,-Kč
TIAREBLÚ IGT 2012 Alkohol:
13 obj. %
Kyselinka:
3,1 g/l
Zbytkový cukr:
0,3 g/l
Cena:
720,-Kč
ELDORO DOC 2011 Alkohol:
15 obj.%
Kyselinka:
2,8 g/l
Zbytkový cukr:
0,3 g/l
Cena:
635,-Kč
PICOTIS IGT
2011
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
3,2 g/l
Zbytkový cukr:
0,6 g/l
Cena:
635,-Kč
CHIANTI CLASSICO DOCG
2013
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
3,9 g/l
Zbytkový cukr:
0,4 g/l
Cena:
405,-Kč
CHIANTI CLASSICO RISERVA DOCG
2011
Alkohol:
13,5 obj.%
Kyselinka:
3,9 g/l
Zbytkový cukr:
0,3 g/l
Cena:
635,-Kč


PIERPAOLO PECORARI, vinařská oblast FRIULI, městečko VENEZIA GIULIA, ITÁLIE

Vinařský region FRIULI se nachází v severovýchodní části Itálie. Je velmi výhodný pro pěstování vinné révy díky kvalitě půdy i podnebí. Rodinné vinařství Pecorari se nachází blízko italského města Gorizia na hranicích mezi Itálií a Slovinskem. Vlastní 40 ha vinic. Vinice mají na starodávných vinohradech 1. třídy nazvaných Kolaus, Olivers a Soris. Pěstují místní odrůdy jako Refosco či Friulano  či Ribollu Giallu ale i mezinárodní jako Pinot Grigio či Chardonnay. Hrozny z mladších vinic zpracovávají v nerezových tancích, ze starších v dřevěných sudech. Při výrobě bílých vín používají metodu sur lie a battonage (po dobu 7-11 měsíců víno zraje na kvasinkách za častého promíchávání). Vytvoří se kvalitní přírodní víno s ovocnou vůní s možností delšího skladování. Červená vína klasická dozrávají 6 měsíců v nových sudech typu barrique, vína typu Riserva zrají 12-18 měsíců. VÍNA OBHOSPODAŘUJÍ BIODYNAMICKY. Jejich víno se proslavilo na všech kontinentech. Popíjejí ho členové italské vlády i čelní představitelé různých států světa. Získalo řadu ocenění v tuzemských i v zahraničních soutěžích. Víno rodiny Pecorari je oblíbené doma i ve světě a vyváží se do 22 zemí.

FRIULANO (TOKAI) DOP
2015
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5,6 g/l
Zbytkový cukr:
0,2 g/l
Cena:
340,-Kč
PINOT GRIGIO IGP
2015
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5 g/l
Zbytkový cukr:
0,3 g/l
Cena:
340,-Kč
OLIVERS PINOT GRIGIO RISERVA IGP
2010
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
5 g/l
Zbytkový cukr:
0,9 g/l
Cena:
545,-Kč
MALVASIA ISTRIANA IGP
2015
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
4,2 g/l
Zbytkový cukr:
0,9 g/l
Cena:
340,-Kč
SAUVIGNON BLANC IGP
2015
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
5,2 g/l
Zbytkový cukr:
0 g/l
Cena:
340,-Kč
KOLAUS SAUVIGNON BLANC RISERVA IGP
2011
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
5,4 g/l
Zbytkový cukr:
0,6 g/l
Cena:
545,-Kč
CHARDONNAY IGP
2015
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5,2 g/l
Zbytkový cukr:
0,1 g/l
Cena:
340,-Kč
RIBOLLA GIALLA IGP
2013
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5,8 g/l
Zbytkový cukr:
0,2 g/l
Cena:
330,-Kč
ROS ALBA IGP
2015
Alkohol:
12,5 obj.%
Kyselinka:
5,2 g/l
Zbytkový cukr:
0,5 g/l
Cena:
340,-Kč
MERLOT barrique IGP
2012
2014
Alkohol:
12,5 obj. %
Kyselinka:
5,8 g/l
Zbytkový cukr:
0,5 g/l
Cena:
360,-Kč
CABERNET FRANC
barrique IGP
2013
Alkohol:
12 obj. %
Kyselinka:
4,8 g/l
Zbytkový cukr:
0,8 g/l
Cena:
340,-Kč
REFOSCO dal pedunculo
Rosso IGP

2012, 2013
Alkohol:
12 obj. %
Kyselinka:
5,5 g/l
Zbytkový cukr:
0,2 g/l
Cena:
360,-Kč
BAOLAR MERLOT
RISERVA barrique IGP

2011
Alkohol:
13,5 obj. %
Kyselinka:
5,3 g/l
Zbytkový cukr:
0,8 g/l
Cena:
545,-Kč
TAO REFOSCO RISERVA
2004
Alkohol:
13 obj.%
Kyselinka:
5,9 g/l
Zbytkový cukr:
0,9 g/l
Cena:
755,-Kč