Víno a zdraví

TOKAJSKÁ VÍNA PROSPÍVAJÍ ZDRAVÍ

V roce 1995 byla provedena jedinečná expertiza tokajských vín na lékařské fakultě UK v Bratislavě. Vědečtí pracovníci zjistili, že tokajská vína obsahují mnoho látek, které chrání a podporují zdraví člověka.Ze závěru expertizy vyplynulo, že pravidelná konzumace malého množství jakéhokoliv tokajského vína zabraňuje vzniku civilizačních chorob zvláště srdečně cévních a nádorových.
Tokajská vína obsahují  vyšší hladinu vitamínu E, který působí  protisrážlivě, rozpouští krevní sraženiny a přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku. Vitamín E je silný antioxidant, regeneruje buňky a zvyšuje tělesný výkon. U  mužů zlepšuje potenci, libido a pohyblivost spermií. U  žen přispívá k mladistvému vzhledu, podporuje plodnost a zabraňuje potratu.Expertiza prokázala poměrně vysokou aktivitu zdravotně prospěšných enzymů nacházejících se v tokajských vínech.Jedná se o superoxid dismutázy a katalázu, které zpomalují stárnutí a mají silné účinky v procesu ochrany buněk před poškozením volnými radikály. Dále jsou to enzymy, které zabraňují oxidaci cholesterolu a fungují jako prevence  aterosklerózy.Ve všech tokajských vínech se nacházejí přírodní minerály. Hořčík, nazývaný  protistresový minerál, hraje roli v předcházení infarktu myokardu a přispívá k dobrému stavu oběhového systému. Kromě jiných  prospěšných účinků je nezbytný pro hormonální činnost a regeneraci buněk.Vápník udržuje zdravé kosti a zuby a snižuje riziko zlomenin a řídnutí kostí. Zajišťuje pravidelnou srdeční činnost, pomáhá při nespavosti.Draslík snižuje vysoký krevní tlak a chrání vůči infarktu myokardu, pomáhá vést nervové vzruchy a stabilizuje buňky. Působí preventivně vůči vzniku nádorového onemocnění.

Zpracovala MUDr.Dana Chvátalová